Volgers

zaterdag 21 september 2019

Op Wacht

Op het Fort Pannerden is dit weekend een festival waar o.a. een nieuwe moderne opera wordt uitgevoerd. Op Wacht, heet die opera van de piepjonge Eva Beunk, die het vak heeft geleerd op ArteZ in Zwolle. Het was een gedurfd stuk met 33 hoorns, die verspreid over de ruimtes in het fort hun soldatenklacht lieten horen. Bovendien werd elke scene in een nieuwe ruimte gespeeld. We gingen dan in een stille processie naar de volgende zaal. Of nou ja, zaal: het waren de legerplaatsen van 9 matrozen, of een cel met een hangmat, of de ruimte waar de aardappels ooit werden geschild. Er stonden overal herinneringen aan de tijd dat de soldaten er waren gelegerd, en zich rot hadden verveeld, en er waren portretten van die soldaten en matrozen opgehangen. Een lange lage gang was vast de plek waar gegeten is. Het ging trap op trap af, soms zelfs moesten we ons geleid aan een dik touw laten meevoeren, en overal dook er wel weer een hoornist op uit de lage ruimtes. Ook zangers waren er, de Soldaat (tenor) de Kraker (sopraan) en de Macht (bas-bariton die wel heel erg laag kon komen). Die laatste vond ik een lust voor het oor, de vloerdelen gingen ervan schudden.
Riet B. was ook mee, met haar pijnlijke voeten. Ze had via haar telefoon de route uitgezocht, en was totaal verkeerd uitgekomen. Vandaar dat ze een half uur te laat aan kwam zetten. Gelukkig kon ik in het voorportaal al meeluisteren, maar had de 'mores' niet meegekregen. Blijkbaar was aangegeven dat men muisstil moest zijn, de discipline was geweldig, Riet had er een beetje moeite mee haha.
Na afloop heb ik de jonge Eva nog gefeliciteerd met haar bijzondere stuk. Haar vader had het idee aangedragen, vertelde ze, hij is organisator van festivals. Het is in elk geval prachtig uitgewerkt.
Uiteindelijk heb ik nog een flink stuk gewandeld door de prachtige Gelderse Poort, dwars door de open terreinen tot ik tenslotte in Bemmel de bus terug nam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten