Volgers

zaterdag 22 juni 2019

Minho Jeong

Ja, dat is een exotische titel. Het is de naam van een zeer jonge Zuid-Koreaanse zanger, een countertenor, die zojuist is afgestudeerd aan het Conservatorium van Den Haag en wel met een 10 met onderscheiding. Dat liegt er niet om! Pianist Maurice Lammerts van Bueren, als opvolger van Rudolf Jansen, is zo van hem onder de indruk dat hij een bezoek aan een concert van hem had aanbevolen. Hij zingt namelijk niet alleen oratorium maar ook Lied en dat is voor deze stemsoort nogal uitzonderlijk.
Vanavond gaan we hem beluisteren in het Concertgemaal in Amsterdam Noord, ook al zo'n locatie die voor mij helemaal nieuw is; wat is er toch veel mogelijk. Minho zingt de Dichterliebe, onder andere. Dat is een mooie cyclus, maar ik zou er normaal gesproken niet zo ver voor omreizen. Nu gaat dat er wel van komen.


Inmiddels zijn we terug uit het Concertgemaal. Maurice had niet teveel gezegd. De sympathieke jongeman met zijn wonderlijk hoge stem zong de sterren van de hemel. Het is even wennen om de Dichterliebe in deze ligging te horen, maar zijn dictie was perfect en ook de dynamiek klopte van alle kanten. De grote verrassing was toch wel de Erlkönig. De tekst van de 'Vater' kwam er een octaaf lager uit; echt een verschil met wat je altijd hoort. Iedereen zat meteen rechtop in zijn stoel! De Erlkönig zelf klonk precies zo gemeen als je je hem voorstelt. Een prachtig Lied, dat opus 1 van Schubert, en ook prachtig vertolkt. Verder waren ook Roger Quilter en een enkel stuk van Heggie aan het goede adres bij Minho. Daarbij komt dat het Concertgemaal een vondst is; zo'n oud industrie monument met de motor en rotorbladen van het gemaal nog in het zaaltje - met een uitstekende akoestiek trouwens. Ik ga Minho maar eens volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten