Volgers

maandag 25 februari 2019

Prado

Vandaag stond het Prado op het programma. Het was daar verschrikkelijk druk, dus eerst pakten we het Retiro mee. Ik wist dat daar een expositie was in het Palacio de Cristal. We slenterden van het meertje waar de mensen aan het spelevaren waren daar naar toe. Er bleek een drietal draadstructuren te staan van gezichten met de vinger tegen de mond. Bijzonder, want het leek net een schim in dat heldere paleis.
Tegen etenstijd togen we weer naar het Prado en ja hoor, de rij was verdwenen en we konden er zo in. Het is een enorm museum, dus we moesten ons beperken. Daarom sloegen we alle religieuze kunst over en renden meteen naar de Spaanse meesters, waarbij Velasques mijn voorkeur had. Een indrukwekkend schilderij had als onderwerp de beslissing om de joden uit Spanje te verbannen. Op hun tronen zitten de Reyes Catolicos, met een diep aandachtige blik. Op de voorgrond staat, op de rug gezien, de vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap die een enorm bedrag komt aanbieden om de moren te bestrijden - als de joden maar mogen blijven. Midden in het tafereel staat een priester afgebeeld, die duidelijk in staat van halve razernij verkeert. Deze moet op het moment van het aanbod door de joodse gemeenschap geroepen hebben, dat het aannemen van deze som geld hetzelfde zou zijn als de zilverlingen van Judas. Deze uitbarsting schijnt het dubbeltje naar de kant van de uitzetting te hebben laten vallen, een historisch moment dus. Zeer indrukwekkend geschilderd, en het laat je nog lang met een bittere smaak in de mond achter.
Ook Velasquez' schilderij van Hefaistos in zijn smidse, die van Apollo te horen krijgt dat Afrodite hem ontrouw is, is van grote schoonheid. Apollo als stralende zonnegod, het gezicht van Hefaistos, licht vertrokken maar afhoudend, een andere man met zijn mond die openvalt, en de slimme opstelling van vier mannenlijven vanuit verschillend perspectief, heel knap allemaal. Toen nog wat Hollandse meesters, waaronder een prachtige Saskia van Rembrandt.
's Avonds naborrelen en heel gezellig gepraat met een Amsterdammer die maandelijks in Madrid is voor zijn werk, over bridge, muziek en literatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten