Volgers

vrijdag 19 maart 2021

Leesvoer

Deze week heb ik weer flink gelezen. Het boek The Human Cosmos is een leuk geformuleerd geschiedenis verhaal, met als brandpunt de verhouding van de mens tot de sterren, spiritueel gezien eerst en later ook wetenschappelijk. Leuk om weer over die oude culturen te lezen. Elke cultuur heeft wel een band met de sterrenhemel gevoeld. Eerst als parallelle wereld, later als beïnvloeder der mensen en tot slot als leidraad voor handelen, zowel via de astrologie als bijvoorbeeld voor de scheepvaart. En nu weten we er heel veel over. Het doet je beseffen hoeveel je juist ook weer niet weet.

Verder las ik: de hofdame, over jawel, een hofdame van de koningin van Engeland, zelf natuurlijk ook van adel. De benauwde wereld van die klasse kwam er heel duidelijk in uit. Best interessant om te lezen.

Van The Crooked Cucumber heb ik het grootste deel gelezen, tot ik het uiteindelijk weglegde. Het beschrijft het leven van Shunryu Suzuki, door zijn leermeester graag Kromme Komkommer genoemd, die als Zen monnik is opgegroeid en van ganser harte Zen meester wilde zijn, maar net even anders dan andere Japanners. Daarom heeft hij na jaren opleiding gekozen voor een leven in het westen, waar hij zijn leer onder Amerikanen verspreidde. Gevraagd naar de essentie van het Boeddhisme zei hij: 'Alles verandert.' Was er niet lang geleden een Griek die ditzelfde al had bedacht? πάντα ῥεῖ , Heraclitus uit Efeze schijnt het al te hebben gezegd zo rond 450 voor Christus. 

Als klap op de vuurpijl was daar het prachtige boek van Hope Jahren, Lab Girl. Deze bijzondere geochemicus en geobioloog heeft jaren geworsteld om wetenschappelijke erkenning te krijgen. Intussen heeft ze ook een boeiende visie ontwikkeld op het plantaardig leven, en de verhouding van de mens daartoe. Een boek om meermaals te lezen.

de Human Cosmos
De Hofdame
Crooked Cucumber

Lab Girl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten