Volgers

vrijdag 17 mei 2019

Dordt reprise

In kort: weer Dordt. Binnen een maand zijn we er weer, deze keer voor de cultuur. Het gaat dan vooral om het avondprogramma, maar natuurlijk gebruikten de ochtend en middag ook. Het Dordts museum werd bezocht. Daar was, in het kader van 400 jaar geleden de grote Synode, een tentoonstelling met die naam. Plechtige heren in zwarte pakken keken je aan vanaf hun kansel, kerkinterieuren waren zichtbaar. Andere plechtige zaken zoals de doop van prinses Juliana temidden van allerlei gekroonde hoofden waren er ook. Het mooist vond ik de koppen van het Rijswijkse oudemanhuis in de kerkbanken. Zo trefzeker en precies geschilderd.
Ook werd tekenaar Otto Dicke in het zonnetje gezet. Hij was een Dordtenaar, en heeft een kroniek van het oude centrum getekend. Vooral afbraakpanden heeft hij nog snel getekend, voor de herinnering daaraan kon verdwijnen. Dat deed hij prachtig en gedecideerd, met een zachte ondertoon. Het werk deed sterk aan Rembrandt denken. Ook een aantal tekeningen van zijn Japanreis, in opdracht van de KLM, maakten indruk.

Maar toen moesten we toch naar het tweede deel van het programma. Dat was het verblijf in Villa Augustus, een verlaat verjaardagskadootje voor Eef. Die voormalige enorme watertoren ligt midden in het Wantij, met uitzicht op de samenvloed van de wateren bij Dordrecht. Op het terrein waar voorheen de spaarbekkens lagen, is nu een groenten- en fruittuin waar het bijbehorende restaurant uit put. Daar gingen we dan ook eten. En inderdaad: de groenten waren heerlijk. Het vlees kon iets minder bekoren.
De ietwat Spartaans aandoende kamer was wel gerieflijk, en had een heerlijk zitje buiten bij de pergola met bloeiende wisteria. Het park met waterpartij was ook een lust voor het oog. Het uitzicht op de 6e verdieping vond ik schitterend, maar Eef keek toch iets liever naar de vloer haha!

Vervolgens brak het avondprogramma aan: op naar de opera De Synode!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten