Volgers

maandag 18 maart 2019

Krakau verkennen

In de vroege ochtend vertrok Martijn muisstil naar zijn werk, in Nova Huta, niet al te ver van zijn flat vandaan. Wij sliepen uit, alweer, en streken daarna neer bij het ontbijttentje dat Martijn ons had gewezen. Ze serveerden een enorme bak koffie erbij. Daarna gingen we de stad in. In eerste instantie wilden we lekker rondkijken, en zo gezegd zo gedaan. Er zijn bijna elk uur rondleidingen maar daar maakten we geen gebruik van. We hadden een boekje over Krakau, een kaart, en wat suggesties en daar kwamen we ver mee. Het weer werkte ook mee: niet te koud en droog. Natuurlijk bezochten we de Wawel burcht. Deze wordt gerestaureerd en daar zijn we niet binnen geweest, maar een mooi binnencour met zuilen was al de moeite waard. Oud was het niet, meer achttiende eeuws, toch mooi.
De stad zelf was vol kleine tentjes, ook veel waar je eerst onder een poort tussen de huizen moest doorlopen. Dan kwam je op een binnenplaatsje, met koffietentjes en dergelijke. Het doet allemaal prettig Habsburgs aan, of je in een ver Oostenrijk bent. Natuurlijk is dit deel van Polen ook langdurig sterk onder de Habsburgse invloed geweest.
Om de stad heen loopt een groenstrook; daar heeft vroeger de muur gestaan. Die is afgebroken toen het onderhoud te lang op zich had laten wachten. Daar is de stad door opgeknapt. We zochten meteen even het lokaal op waar we het piano recital zou worden gehouden.
Die avond aten we vroeg in een Georgisch restaurant, met zijn drieën, waar ze heerlijke groentevulling serveerden bij het eten. Daarna luisterden we naar een uurtje Chopin uitgevoerd door een plaatselijk docent aan het conservatorium, zeer de moeite waard. We rondden de avond af met een vrolijk gekout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten