Volgers

zondag 31 maart 2019

Malden

In de kring Nijmegen van de Vrienden van het Lied werd een optreden verzorgd door Maurice Lammerts van Bueren met Ellen Valkenburg, sopraan. Om dit concert bij te wonen, liep ik eerst een flink stuk over de Mookerheide, een prachtige bestemming voor een wandeling, en bij het Jachtslot stak ik af naar Malden waar het concert plaats vond. Ik was er ruim op tijd en helemaal klaar voor een middag aandachtig luisteren.
De woonkamer met daarin een mooie Kawai vleugel was helemaal leeg gemaakt, en in de tuinkamer waren veel stoeltjes neergezet. De opkomst was groot, en er waren ook een paar niet-leden, die zich lieten verrassen door de Liedkunst.

Ellen Valkenburg en Maurice hadden een mooi programma samengesteld, over reizen naar verre landen. Schumann nam vier liederen voor zijn rekening uit de Lieder und Gesänge Wilhelm Meister. Daarna was het de beurt aan Enescu, de Roemeen die in het Frans schreef, en een verrassende bijdrage van Leo Orthel, de Nederlander die in het Duits schreef. Ravel was vertegenwoordigd met zijn Griekse volksmelodieën. Na de pauze volgde de Invitation au Voyage van Duparc, dan drie Franse liederen die Samuel Barber voor Poulenc schreef, en tot slot Sheherazade van Ravel. De toegift was een mooi lied dat terug reisde in de tijd.

De stem van Ellen en de klank van de Kawai kwamen mooi tot hun recht in de opstelling in huis. Eén van de leuke extra's van een huisconcert is dat je na afloop nog even kunt napraten met de artiesten, en dat gebeurde ook hier, onder het genot van een glaasje fris of wijn en een hapje. De gastheer en gastvrouw hadden eer van hun werk. Hartelijk dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten