Volgers

maandag 15 april 2019

Bijzondere Band

Even terug naar gisteren. Dat was een museumdag: koud, hoewel zonnig, en geen zorgen over de tijden van de trein. Het werd het Meermanno in Den Haag. Ik wilde de Art Deco boeken zien die met de leuke titel Bijzondere Band waren tentoongesteld. Het waren veelal de Vijftigers, maar ook stukken gemaakt voor het koninklijk huis, en kunstboeken die zo mooi met bloemmotieven en geometrische figuren waren ingelegd. Mooi om de originelen te zien, met diepliggende leerdruk bijvoorbeeld.
Er lagen trouwens ook boeken van de gewone collectie in vitrines op de eerste verdieping. Daar zaten stukken bij van het jaar 900! Uiteraard allemaal met de hand geschreven. Sommige bladen waren enigszins leesbaar, in Karolingische minuskels. Mooi vond ik ook dat er vellum te zien was, opgespannen op een stramien, dat was op zolder in een nagebouwd scriptorium. Het vellum was aandoenlijk klein, je realiseert je donders goed dat daar een ongeboren kalfje de leverancier van is geweest. Het weinige haar is van het rugje afgeschuurd, en ook de binnenzijde is gladgemaakt. Het wordt opgerekt totdat het volkomen glad is en bijna doorzichtig. Daarna kan het gevuld worden met gouden en blauwe, rode en gele tekeningen in de kapitalen. Soms lukt het niet helemaal, dat oprekken, en dan komt er een gat in het vellum. De monnik die dit vel heeft getroffen, schreef er dan netjes omheen; zo'n vel werd natuurlijk niet afgekeurd, het was veel te kostbaar. Wel permitteerde hij zich een enkel keertje een droedeltje in de kantlijn. In zo'n scriptorium heeft mijn Gottschalk ooit gewerkt.
Er stond ook een fantastische miniatuur bibliotheek, de Bibliotheca Thurkowina met misschien wel 2000 miniatuurboekjes. Don Quixote was de patroon van dat bibliotheekje. Uiteindelijk is hij aan zijn einde gekomen doordat zijn boekenkast bovenop hem viel. Ik zag een miniatuurtje van een deel van De Tandeloze Tijd van AFTh, met exact het voorblad als het origineel. Al het hout was prachtig gedraaid. De boeken waren op rubriek gesorteerd zoals dat hoort: Mathematica, Architectura, Philosophia en de rest. En in een geheim kastdeel was ook nog de selectie Erotica ondergebracht. Werkelijk aan alles is gedacht!
Eef en ik genoten ervan. We hebben de dag van gisteren afgesloten met een heerlijk Indische maaltijd in Poentjak, naast het inmiddels gesloten Garoeda restaurant. Gelukkig is dit kleinere restaurant gebleven. De sfeer is daar geweldig, een uitmuntende plek om een intieme lunch te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten