Volgers

maandag 21 oktober 2019

De Joffers van Hasselt

Zaterdag na ons bezoek aan onze vrienden, liepen we door de Oude Maten, het moerasland daar, waar we bij een vogelhut kwamen. Wij gingen erin, en er bleken al twee oudere heren te zitten die opnames maakten van vogels, onder andere een goudhaantje. We kwamen natuurlijk aan de praat. Ik vertelde dat de buurman van onze vrienden zelf nog turf had gestoken in dit petgat, dat nu dus was volgelopen. Dat is dan geen jongeman meer! merkte een van de heren snedig op, en dat kon ik bevestigen, het ging om een wel zeer krassen negentiger uit een geslacht waar ze allemaal boven de honderd kwamen.
Zo spraken we over veen en zand. Hier vlakbij in het veen is een zanderige plek, daar waar het begraafplaatsje is. Daar was het klooster van de Joffers van Hasselt. Maar waarom zaten ze daar? Wel, de bisschop van Utrecht was verbolgen dat de veenkoppen in dit gebied het vertikten om belasting te betalen, dus hij stuurde er een stel ridders op af. Die zouden ze mores leren! Maar dat viel tegen. De rauwe vissers en veenboeren leverden slag, dat was de Slag van Ane. Wij schrijven het jaar des Heren 1227. 

"En ook de aand'ren mut an kaant;
"Wat doet die kerels hier in 't laand !
"Koomt die oez'vrijheid roven .......
"Wi'j zult 't locht uutdoven ....

"De Bisschop valt ..... de aandren zinkt ....
"'t Sloan van holt op stoal det klinkt;
"Sloat dood, sloat dood de Heren !
..............................
"Gien iene zaller keren. "

zo dichtte de Drent J. Poortman in 1943. De Ridders werden in het moeras gedreven, waar ze hulpeloos wegzakten en een makkelijke prooi voor de Drenten waren. Ook de bisschop liet het leven. Overigens blijkt ook Gijsbrecht II van Amstel aan de zijde van bisschop Otto te hebben meegedaan; hij raakte zwaargewond maar overleefde.
De Joffers nu werden later, toen de nieuwe bisschop weer de macht in handen had, uitgezonden naar het zanderige stuk om daar in het te bouwen klooster te bidden voor het zielenheil van de ridders. Maar ze deden nog wel meer dan bidden, en dan speciaal met die enkele ridder die er nog was achtergebleven. Want onze Eilard is nog een nazaat van die ridder, met een Joffer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten