Volgers

zaterdag 19 oktober 2019

Eilard en Annie

Eilard en Annie wachtten ons al op toen we bij hun huis uit de bus stapten. Een prachtig, net en smaakvol ingericht huis, dat ze getweeën met hun eigen handen bleken te hebben opgebouwd uit de bouwval die ze hadden gekocht. Licht en ruimte voerde de boventoon, elegante stijlelementen maakten het af. Zowel Annie als Eilard zijn geboren en getogen in deze buurt en ze hebben er veel familie wonen. Ook liggen er familieleden op een kleine begraafplaats die uitsluitend voor mensen uit dit gehucht is bedoeld. Eilard is als fijnmechanicus CC buitengewoon handig, en niet alleen in het kleine werk. Annie is aan hem gewaagd, getuige de foto's in het verbouwboek waar ze met spatels en andere gereedschappen de vloer aan het aanstrijken is. Electra, gas, water, isolatie: allemaal zelf gedaan. Hoed af! voor deze prestatie.
Maar eigenlijk kwamen we om de bijenstal te bekijken. Want zo hebben we ze ontmoet, toen ze in Ep hun bijenkasten in de heide aan het plaatsen waren. Dat was een feestje. In het naastgelegen weitje met wat verloren bos stond een keurige bijenstal met 7 of 8 kasten. De bijen vlogen nog af en aan, maar natuurlijk al wel heel wat minder dan in de zomer. Er lag een pot honing die in kwaliteit was teruggelopen, waar de beestjes zich aan tegoed deden. Achter de kasten, waar zelfs Eef met zijn allergie zich achter waagde, lichtte Eilard de deksels op en liet ons de behuizing van de volkeren zien. Hij heeft de twee meest gebruikelijke bijensoorten, die niet zo steekbelust en wel 'draaglustig' zijn, dwz dat ze naarstig naar honing zoeken. Hij liet ons zien hoe vreselijk de varoamijt huishoudt. De bijen dragen die mee op hun lijf, ze vallen er door een soort tijmextract af, maar de overlevenden vreten het broed op. Iedereen heeft er last van. We gaven de bijen voeding in de vorm van suikerwater, een beetje dikkig spul, waar ze meteen op af kwamen.
Bijen voederen
In de werkschuur liet Eilard zijn instrumentarium zien: slinger, waskast, mixer en ook een stethoscoop. Als het volk gaat zwermen, worden er koninginnen gemaakt, een stuk of 8 in 24 uur. De imker wil er maar 1 of hoogstens een reservekoningin erbij, dus als hij merkt dat er een zwerm op komst is, luistert hij met de stethoscoop. Een net uitgekomen koningin maakt een kwakend geluid, de nog niet uitgekomen koninginnen fluiten. Zo hoort hij waar ze zitten en zorgt hij dat hij de ongewenste (voor hem) dames eruit haalt. We kochten een paar potje lekkers, die hij en Annie heel lief 's avonds naar het hotel zouden brengen. Vervolgens raadde hij ons nog wat plekjes aan op de route die ik gepland had, en toen lieten we onze nieuwe vrienden weer aan hun programma over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten