Volgers

zondag 27 januari 2019

Moren en Christenen

Het stadje Benissa vierde vandaag zijn heilige met een zgn. middeleeuwse markt. Ik had uitgezocht hoe je er kon komen en dat was een eitje: rechtstreeks met de bus uit Calpe. Op de halte van het centrum stapten we uit en kwamen meteen in een echt middeleeuws tableau: allemaal tweedehands auto's, blinkend opgepoetst en gesoigneerd, te koop aangeboden in de straat naar de markt toe.
Daarachter was een kermis, met rotzooi en kinderspeelgoed, en ook kraampjes met worstebroodjes en dergelijke. Echt middeleeuws leek het me niet. Achteraan was een kleine veemarkt. Ezeltjes, een enkel paard, en een enorme tent met allerlei kippenrassen. Een lawaai! hartstikke leuk. Ook een paar pauwen, duiven en parkieten stonden er opgesteld. De kippenrassen waren van over de hele wereld, wat een verschillen zijn er.
Een vriendelijke meneer wees ons op de parallelstraat en jawel, daar was de middeleeuwse markt. Kazen, worsten, zelfgebakken taarten en koeken, en ook was er een expositie van banieren en versierselen van het feest van de Moros y Cristianos dat hier als een soort carnaval in de zomer wordt gevierd. Hele groepen zijn dan gekleed als de enen of de anderen, voeren schijngevechten uit en zwaaien met vaandels en kromzwaarden. Leuk om te zien! en wonderlijk dat deze traditie het al zo lang heeft uitgehouden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten